Spouwmuurisolatie
Links | Disclaimer
Vragen

Wat is spouwmuurisolatie en is het geschikt voor mijn huis?

Spouwmuurisolatie vult de ruimte – de zgn. spouw – die bestaat in huizen die gebouwd zijn na 1920. Het houdt de warmte binnen en bespaart zo op de stookkosten. Spouwmuurisolatie helpt ook eventuele condens problemen op de buitenmuur te verminderen. Spouwmuurisolatie wordt via de buitenkant van je huis in de spouw geblazen. Elk gedeelte van de muur dient gevuld te worden met isolatiemateriaal. Daarom is het belangrijk dat het installatiebedrijf bij alle buitenmuren kan.

Meestal is je huis geschikt voor spouwmuurisolatie als het voldoet aan het volgende:

  • De buitenmuren bestaan uit ongevulde spouwmuren.
  • De spouw is tenminste 50 mm breed.
  • Het metselwerk van je huis is in goede conditie.
  • Je huis is meer dan 20 jaar oud (nieuwere huizen zijn meestal al geïsoleerd).
  • muren staan niet bloot aan slagregen.

Binnenmuren met vochtplekken dienen geïsoleerd te worden om dit probleem op te lossen. Neem contact op met een bedrijf die in vochtbehandeling en vochtpreventie gespecialiseerd is.

Als de buitenmuren van je huis overgaan in die van je buren, dan zal het isolatiebedrijf spouwborstels moeten aanbrengen, om te voorkomen dat het isolatiemateriaal zich verspreidt of wegzakt naar de buren.

Welk materiaal wordt bij spouwmuurisolatie gebruikt?

Er zijn over het algemeen drie materialen die gebruikt worden voor spouwmuurisolatie: minerale wol (steen- en glaswol), EPS isolatieparels en PUR isolatieschuim.

Hoe weet ik of mijn spouwmuren gevuld zijn?

Als je huis gebouwd is in de laatste 20 jaar, dan zijn je spouwmuren waarschijnlijk geïsoleerd. Om uit te vinden of dat echt zo is, kun je het volgende doen:
  • Vraag een erkend vakman om een endoscopisch onderzoek uit te voeren. Hierbij wordt een klein gaatje geboord in de buitenmuur, om te kijken of de spouw hol is of gevuld.
  • Neem contact op met je lokale bouwtoezicht instantie.

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Om de spouwmuur te isoleren, boort het isolatiebedrijf elke meter een klein gaatje van 20mm in doorsnee in de buitenmuur van je huis. Daarna blaast het isolatiebedrijf het isolatiemateriaal in de spouwmuur met speciale apparatuur. Als alle isolatiemateriaal is aangebracht, dan vult het isolatiebedrijf de gaten in het metselwerk weer, waardoor ze nauwelijks zichtbaar zijn.

Het isoleren van een spouwmuur is niet iets dat je zelf kunt doen; hiervoor heb je een erkend vakman nodig. Een professional kan deze klus in ongeveer twee uur klaren bij een gemiddeld huis met makkelijk toegankelijke muren. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie geeft minimale overlast.

Wat moet ik doen als ik problemen heb met mijn spouwmuurisolatie?

Als je problemen krijgt met je muren nadat je je spouwmuren hebt laten isoleren, zoals vocht of schimmel, neem dan gelijk contact op met het bedrijf die de isolatie aanbracht. Zij dienen het probleem met je te bespreken en moeten weer langskomen om vast te stellen of het probleem veroorzaakt wordt door hun eerste onderzoek of de uiteindelijke uitvoering van de spouwmuurisolatie. Als dat zo is, dan moeten ze herstelwerkzaamheden uitvoeren, of indien nodig, het isolatiemateriaal weer verwijderen

Soortgelijke vochtproblemen binnenshuis kunnen veroorzaakt zijn door slecht aangebrachte isolatie of ongeschikt isolatiemateriaal, of door andere zaken als achterstallig onderhoud aan het huis.

Bij een erkend isolatiebedrijf heb je garantie op je spouwmuurisolatie. De kosten van herstelwerkzaamheden vallen niet onder deze garantie als is niet van toepassing als het isolatiebedrijf vaststelt dat de problemen niet veroorzaakt worden door ongeschikt isolatiemateriaal, slecht vakmanschap of ondeugdelijke materialen. Vind je dat het isolatiebedrijf zich onredelijk opstelt en weigert je te helpen, dan kun je een officiële klacht indienen.

Weigert het isolatiebedrijf om je te helpen, dan is je laatste optie om contact op te nemen met een bedrijf dat het noodzakelijke werk wel kan uitvoeren. Het is raadzaam om alleen een erkend isolatiebedrijf in de arm te nemen. Kies je ervoor om het spouwmuurisolatiemateriaal te laten verwijderen, dan moet je dit wel laten doen door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwijderen van spouwmuurisolatiemateriaal.

 

©2024 spouwmuurisolatie-bedrijven.nl