Spouwmuurisolatie
Links | Disclaimer
Spouwmuur
Ongeveer een derde van alle warmte die verloren gaat in een ongeïsoleerd huis, ontsnapt door de muur.

Warmte stroomt altijd van een warme omgeving naar een koude. ’s Winters zal de warmte in je huis dan ook sneller ontsnappen naar de buitenlucht naarmate het kouder is.

Over het algemeen hebben huizen die gebouwd zijn vanaf 1990 muurisolatie om warmte binnen te houden. Is je huis ouder, dan zouden de muren wel eens niet geïsoleerd kunnen zijn. Als dit zo is, dan heeft je huis misschien een hoge warmteafgifte, omdat warmte nu eenmaal sneller ontsnapt door een ongeïsoleerde muur. Bijna ieder type muur kan op de een of andere manier geïsoleerd worden. In een doorsnee huis met spouwmuren kan spouwmuurisolatie je een besparing op je energierekening opleveren tot maximaal €200 per jaar. Het eerste dat je zult moeten uitzoeken is het type muur van je huis.

Spouwmuren en massieve muren

De meeste huizen in Nederland hebben spouwmuren of massieve muren:
  • Een spouwmuur bestaat uit twee muren met een ruimte er tussen, de zogenaamde spouw. Het buitenblad is meestal van baksteen, en het binnenblad van baksteen of beton.
  • Een massieve muur heeft geen spouw. Iedere muur is een enkele, massieve muur, meestal van baksteen.

Het muurtype van je huis vaststellen

Is je huis gebouwd na de jaren 20 van de vorige eeuw, dan heeft het waarschijnlijk spouwmuren. Huizen die dateren van voor die tijd, hebben meestal alleen massieve muren.

Kijk naar het patroon van de bakstenen in het metselwerk van de buitenkant van je huis: Heeft je huis spouwmuren, dan hebben de bakstenen meestal een regelmatig patroon. Heeft je huis massieve muren, dan hebben de bakstenen een afwisselender, onregelmatig patroon.

Is het metselwerk niet te zien, dan kun je het muurtype ook vaststellen aan de hand van de dikte van de muur. Kijk eens goed naar een raam of deur in een van de buitenmuren. Is een bakstenen muur meer dan 250mm dik, dan heeft de muur waarschijnlijk een spouw; een dunnere muur is waarschijnlijk massief. Stenen muren kunnen dikker zijn, maar zijn meestal massief.

Afwijkende muurtypes

Als je huis een staal- of houtskelet heeft, of het is een prefab huis van beton, dan gelden er andere regels wat betreft isolatie. Over het algemeen hebben dit type huizen geen spouw die gevuld kan worden, maar wellicht is het mogelijk om ze op dezelfde manier te isoleren als massieve muren. Waarschijnlijk heb je wel een specialist nodig om dit type muur te isoleren.
 

©2023 spouwmuurisolatie-bedrijven.nl